Få styr på den daglige økonomi og reducer stress

Vi kender dig ikke personligt og kender ikke din økonomiske situation. Måske går det hele rigtig skidt. Du har mistet jobbet, konen er smuttet og banken vil ikke forlænge dine lån. Måske går det hele rigtig godt, du har lige fundet drømmejobbet, har fået en lønforhøjelse eller har fået 13-rigtige i tips.

Uanset hvad din situation er, så er der nogle fundamentale ting omkring økonomi som du altid bør have for øje. Dårlig økonomi har skabt mere stress, sygdom og skilsmisser end stort set alle andre ting. Selvom der er masser af ordsprog der siger at penge ikke er alt, så spiller de alligevel så stor en betydning i vores dagligdag, at de kan ødelægge selv de bedste forhold. Lad det ikke blive dit.

Økonomi

Små basale tips

Det første og måske også mest basale tip vi gerne vil dele med dig er, at det er utroligt vigtigt ikke at bruge flere penge end du tjener. Hvis du har en månedsløn på 25.000 kroner og har udbetalt 15.000 kroner, så hjælper det ikke, at du bruger 17.000 kroner hver måned.

Nu skriver vi godt nok at det er basalt, men alligevel er der masser af mennesker der kan deltage i TV programmet Luksusfælden som netop handler om at hjælpe folk hvor økonomien er gået helt galt.

Synes du det er svært at styre med en budgetkonto i banken, så fungerer små kasser også ganske fint. Har du 15k udbetalt og skal bruge 5k til husleje, så kan du hæve de penge i kontanter og lægge dem i den kasse. Skal du bruge yderligere 3k til mad, så hæv dem og læg dem i husholdningskassen.

Sådan kan du fortsætte indtil du har brugt alle 15k som du har udbetalt.

Vores anbefaling er, at du opretter en kasse til opsparing og uforudsete omkostninger. Vaskemaskinen kan gå i stykker, bilen skal til mekanikeren eller fyret står af. Uden en opsparing så kommer der pludselig det økonomiske stress, så du gerne skulle undgå.

Jo flere penge du kan spare op og have som ”sikkerhed” når der sker noget uventet, desto mindre stress og jo mere overskud vil du have i hverdagen.

Lever du over måde

Den næste ting du bør bruge lidt tid på, er at vurdere om du lever over evne. Det er ikke unaturligt at ville have et dejligt hus eller en stor lejlighed. Måske vil du køre i en stor bil og gå i dyrt tøj. Det er alt sammen forståeligt, men hvis det ikke hænger sammen med økonomien, så duer det bare ikke.

Du har sikkert ikke lyst til at flytte fra huset eller sælge bilen med et tab, men det er det der skal til hvis du vil have orden i økonomien og minimere dit stress.

Alternativet er naturligvis, at du arbejder på at komme til at tjene flere penge, men i langt de fleste situationer vil det føre til mere stress og ikke mindre. Så prøver du at komme af med dit stress, så er det ikke en holdbar løsning.

Der findes flere steder hvor du kan få økonomisk rådgivning og en af de gratis løsninger er din bank. Start med at tale med din bankrådgiver og hør hvordan hun ser på din situation. Måske hun kan se noget du ikke selv kan se fordi du befinder dig midt i det.