At vedligeholde sit netværk effektivt

Inden vi giver dig nogle gode råd til hvordan du kan vedligeholde dit netværk effektivt, så skal vi måske lige tale lidt om hvad vi egentlig mener med ”netværk”. Et netværk kan være mange ting, men basalt set er de mennesker du omgås regelmæssigt.

Det kan være familiemedlemmer, men det er i særdeleshed venner, kollegaer, bekendte og samarbejdspartnere. Familien vil man altid have og selvom det er vigtigt at bruge tid på den, så vil betegnelsen ”netværk” normalt ikke inkludere familien.

Netværk handler om relationer mellem mennesker. Der er det tætte netværk og det perifere netværk. Du kender sikkert en masse mennesker og de kender også nogle mennesker. Alle er de relateret til hinanden i større eller mindre grad.

Netværk

Vedligeholdelse

Men lad os komme tilbage til det med at vedligeholde kontakterne. For mange er formålet med et netværk, at man har personlige fordele ud af det. Nogle af de mennesker du kender kan hjælpe dig med ting du ikke selv kan finde ud af eller har adgang til og omvendt, så kan du noget og har adgang til noget som de andre ikke har. Det er ikke uden grund at langt de fleste ledige jobs bliver besat gennem et netværk hvor nogen kender nogen.

Den letteste måde at holde et netværk ved lige er ved at give værdi til de andre. Hvis du bliver den person som de andre går til når de skal have gode råd eller hjælp, så klarer vedligeholdelsen næsten sig selv. Så kommer de til dig i stedet for at du behøver at komme til dem. Det sker naturligvis ikke af sig selv og det kræver, at du får opbygget et image omkring din person som ham der altid kan hjælpe eller har adgang til personer der kan få ting til at ske.

Du kender det sikkert selv. Nogle af dine venner er mere interessant end de andre og nogle af dem vil du hellere bruge din tid sammen med end andre. Målet for dig er at blive den person som de andre allerhelst vil være sammen med. Desværre kan vi ikke give dig en plan til hvordan du bliver det i netop din vennekreds, men hvis du sætter det som et mål, så skal det nok lykkes for dig.

Optimering af tiden

De personer som du helst vil bruge tid sammen med er dem du gerne ses med alene. Lidt længere nede af listen finder du de personer som er gode at kende, men hvor I måske ikke siger hinanden lige så meget. Her kan du med fordel spare tid ved at ses med vedkommende samtidig med, at du ses med andre i samme gruppe.

Det kan være til fester, konferencer, andre sociale arrangementer eller i arbejdsmæssig sammenhæng. Kan du nå at tale med de forskellige personer i bare 5-10 minutter hver, så kan denne kontakt ofte holde de næste 6 måneder uden problemer.

Det vigtigste du kan gøre

Netværk er en sjov ting. Det handler i bund og grund om at være et godt og hjælpsomt menneske som andre gerne vil være sammen med. Jo mere behageligt og lyttende du kan være overfor andre, desto mere har de lyst til at tilbringe tid sammen med dig. Så vær den bedste du kan være. Læs eventuelt Dale Carnegies fremragende bog ”How to win friends and influence people”. Det er alle pengene værd!